top of page
  • Foto del escritorSònia Rosás

ELS PLANETES... NANS?

Hola nois i noies!

Com ja sabeu, estem treballant el projecte del sistema solar que vam decidir entre totes quan va sorgir la pregunta de la nostra companya Anna: La Terra és un planeta que està a l'univers, oi?

A partir d'aquí, van sorgir una sèrie de preguntes sobre l'univers, els planetes, el sol... I vam decidir treballar el sistema solar, després d'investigar que la Terra està situada dins d'aquest, que forma part de la galàxia Via Làctia.

Doncs avui us comparteixo unes activitats per conèixer encara més el sistema solar. De moment coneixem el sol, els 8 planetes del sistema solar i la lluna. Però, sabeu què son els planetes nans?


Us convido a descobrir-ho i a conèixer-los!


Si necessiteu qualsevol cosa ja sabeu que m'ho podeu dir, estaré encantada d'ajudar-vos!

Gaudiu!

Sònia


Per realitzar les següents activitats podeu ajudar-vos de qualsevol recurs.


ACTIVITAT 1


ACTIVITAT 2




ACTIVITAT 3

Què en sabem de Plutó? Què creieu que ens pot explicar el text que ve a continuació?


COMPRENSIÓ LECTORA:

PLUTÓ


Abans d’agost de 2006, es deia que hi havia nou planetes que giraven al voltant del Sol: Mercuri, Venus, la Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i Plutó. A partir d’aquella data, la Unió Astronòmica Internacional va decidir que Plutó no pertanyia a la categoria dels planetes sencers, sinó que era un planeta nan.


Aquest canvi obeeix a una nova definició del terme “planeta”. Actualment hi ha tres condicions perquè un objecte de l’espai pugui rebre l’apel·lació de planeta:

1) Ha d’orbitar al voltant del Sol.

2) Ha de tenir prou gravidesa per mantenir una forma gairebé rodona.

3) La seva gravidesa ha d’haver atret gairebé tot allò que s’hi desplaçava a prop mentre rotava al voltant del Sol, a fi que la seva ruta sigui lliure.


Plutó orbita al voltant del Sol, gairebé és rodó i mantindrà aquesta forma, però la seva òrbita al voltant del Sol no és lliure d’obstacles. En el seu camí orbital té molts objectes al voltant.


Atès que no respecta aquesta tercera regla, Plutó no pot considerar-se un planeta, sinó un planeta nan.


Els planetes que giren al voltant d’una estrella diferent del Sol reben el nom d’“exoplanetes”. Fins ara, se n’han vist més de dos-cents quaranta. La majoria són enormes, molt més grossos que la Terra.


El desembre de 2006, el satèl·lit Corot fou enviat a l’espai. La qualitat dels detectors de Corot permetrà descobrir exoplanetes molt més petits que fins ara, d’una mida dues vegades la dimensió de la Terra. El 2007, per mitjà d’unes altres tècniques, es va detectar un planeta d’aquestes característiques: el Gliese 581c.


Adaptat La clau secreta de l’univers. Lucy & Stephen Hawking. Ed. Montena.







28 visualizaciones4 comentarios

Entradas recientes

Ver todo
bottom of page